Friday 11 March 2011

Mardi Gras (Martea Grasa)

Nu foarte multa lume stie sau a auzit vreodata de Mardi Gras, dar daca aterizezi pe continentul American incepi sa inveti o groaza de chestii noi, printre care si cum profiti de orice sarbatoare, religioasa sau nu, pentru a face o petrecere sau chiar un carnaval!


Mardi Gras se refera la o serie de festivitati, care incep imediat dupa Epifanie si se incheie cu Miercurea Cenusii. Termenul vine din franceza si inseamna "Martea Grasa", facand referire la ultima seara cand se mananca mancaruri bogate in grasimi inainte de postul Pastelui care incepe in Miercurea Cenusii. Cei care participa la festivitati poarta masti si costume impodobite cu pene, in culorile Mardi Gras-ului: mov, verde si auriu. Au loc competitii sportive, parade si seri cu cantece si dans.


Canadienii o serbeaza si ei cu fastul cuvenit, asa ca Parohia St. Pius al X-lea, printre ai carei enoriasi ne numaram si noi, a organizat un carnaval in toata regula sambata, 5 martie, inainte de Miercurea Cenusii (Ash Wednesday).


Petrecerea a fost un adevarat festin culinar, unde fiecare a adus mancare si dulciuri si, mai ales, voie buna. Acest tip de petrecere la care fiecare aduce de mancare este foarte comun pe aici si se numeste potluck.


Evident, noi 3 am facut fiecare care ce a stiut cel mai bine: Claudia - sarmale, Radu - mamaliga si David - distractie!



Oala de (si cu) sarmale trimisa din Romania. Am scos la imprimanta si o hartie cu ce contin samalele (canadienii si americanii sunt foarte atenti la ingredinte alergene, asa ca nu am vrut sa le dam emotii). Am adaugat si o poza cu instructiuni pentru mancat, un "asa da" in ceea ce priveste felul de servire :)


Am primit margele si ne-am facut bratari, inele si margele de pus la gat!



Cei care nu si-au adus masca de acasa au avut ocazia sa isi decoreze singuri mastile disponibile la fata locului. David a fost unul dintre ei :)



Marilyn a fost maestra mastilor.



Nu puteau lipsi nici tatuajele!



Organizatoarea evenimentului (ca de altfel a tuturor evenimentelor) este Anne. David saliva la cupcakes (ceva asemanator cu briosele), iar eu admiram penele mastii lui Anne!


Pentru ca era cel mai bagaret si tot statea in picioarele celor de la bucatarie (evident), a fost "rasplatit" cu un capcake :) Va e clar ca David nu o sa moara niciodata de foame, asa-i?







Ei, si dupa ce am mancat (cam mult, ce-i drept), a urmat momentul cand trebuia sa mai dam si burtile jos. Prin urmare, am inceput concursul "Musical Chairs". Primii au fost adolescentii.

Iata o lupta pe viata si pe scaun dintre doi frati :)


Au urmat piticii! Aceeasi sora care a castigat mai devreme, isi ajuta acum surioara mai mica, imbracata intr-un costum de matza :)



Da, cel in camasa galbena este David. Iar cei care tipa asurzitor pe margine suntem noi: Claudia, Radu, Marilyn, Clint si Ron (a avut cea mai mare galerie, domne')

Castigatorul a fost...




Poza cu premiul si cu antrenorul "personal"! Hahaha!




Si nu in ultimul rand, a venit si randul celor... intelepti. Incercarea a fost mai grea pentru ca li s-a dat si o minge de tenis care trebuia tinuta pe o... lingura.




Cel cu ochelari este Pr. Silviano, iar cel inalt este Diaconul Stephen. Amandoi sunt foarte draguti si au mereu o vorba buna de impartit!



Cine-mparte, parte-si face ;)
Ca sa se vada cine a scris postul :))

Inainte de incheiere am strans toti copiii, adolescentii si tinerii si i-am adunat pe fiecare la piƱatas lui (mascota de carton, umpluta cu bomboane si decorata in diverde feluri folosind culori aprinse).




Daca pentru copii asta a fost o joaca, ei bine tinerii au fost cat se poate de seriosi. Mai ales Vanessa! Vedeti voi cine este, in filmuletul de mai jos ;)



Acum asteptam urmatorul Mari Gras, pentru ca ne-a placut foarte mult!

La capitolul "ce mai facem noi" intra: Radu se chinuie cu ultimul curs si il uraste pana in maduva oaselor, Claudia se ocupa de chestiile administrative si isi mai face timp si de mers la un inot, nu de alta dar a venit vremea frumoasa, iar David mai are cate o excursie, mai un mers la circ, mai niste desene, mai o lectie de inot la YMCA. Si apropos de lectiile de inot, ii plac asa de mult ca lunea asta a refuzat sa iasa din bazin. Din nefericire eu nu aveam costumul de baie la mine, asa ca nu puteam sa il scot din apa... dar lasa ca a venit nenea salvamarul si i-a zis sa iasa frumusel afara, ca stau alti copii dupa el. Hahaha!


De prin tari ce dau semne de primavara, cu drag,

Claudia & Co.

2 comments:

  1. Felicitari castigatorului,antrenorului si povestitorului.
    mama_s

    ReplyDelete
  2. Bunicul Mihai castiga mereu la jocul cu scaunul pentru ca era la fel de smecher ca David.
    mama_s

    ReplyDelete